Nieuws

Geldproblemen tasten het IQ aan

De afgelopen jaren is het aantal mensen met geldzorgen toegenomen in Nederland, zo meldde het Nibud dat in 2013 dagelijks zo’n 14.000 mensen zich inschreven bij dit instituut. Een verdubbeling van mensen met betalingsproblemen vergeleken met een jaar daarvoor. Maar wist u dat onbetaalde rekeningen ook uw IQ aantasten met gemiddeld 13 IQ punten? Een recent artikel van Wybo Algra in dagblad Trouw over een onderzoek van het blad Science concludeert dat de hersenen van mensen met geldzorgen overladen worden en ze zo niet in staat zijn om de financiële situatie waarin zij zich bevinden op te lossen.

Er werd al eerder geconcludeerd door wetenschappers dat er een nauw verband bestaat tussen een krap budget en het leer- en denkvermogen van de mens. In een laboratorium was een test bedacht met het bekende spel Angry Birds met 2 verschillende soorten spelers, de een had een beperkt aantal pogingen en de ander een onbeperkt aantal pogingen. De spelers met het beperkte aantal pogingen, dus met de geldproblemen in deze theorie, bakte er helemaal niks van ten opzichte van de spelers met een onbeperkt aantal pogingen in Angry Birds. Een duidelijk voorbeeld dat problemen en zorgen een negatieve invloed hebben op het denkvermogen en concentratie.

Onderzoeker  Jiaying Zhao heeft voor het blad Science een praktisch experiment uitgevoerd om deze theorie te ondersteunen.  Door het verzamelen van proefpersonen met een jaarinkomen van 20.000 tot aan 70.000 dollar en hun alle dezelfde vraag op te leggen, ‘’Uw auto is kapot en hij moet gerepareerd worden, betaalt u de kosten van de reparatie in één keer, leent u het geld of laat u liever de auto niet repareren?’’. Vervolgens werden de reparatiekosten gedeeld, de ene groep van de proefpersonen hoorde dat de kosten totaal 1.500 dollar waren terwijl de andere groep hoorde de kosten maar 150 dollar waren. Een aanzienlijk verschil natuurlijk. De proefpersonen kregen de tijd om over hun antwoord na te denken, terwijl zij ondertussen verschillende testen moesten uitvoeren om het cognitieve vermogen te bepalen.

Het experiment had als uitkomst dat de testpersonen met een lager jaarinkomen en die ook te horen kregen dat de kosten van de reparatie 1.500 dollar waren de testen veel slechter volbrachten dan de testpersonen met een hoger jaarinkomen. Het cognitieve vermogen van de testpersonen met een lager inkomen liep hard achteruit en kan vergeleken worden een daling van het IQ met 13 punten. Beide testgroepen presteerden gelijkwaardig op de testen wanneer zij wisten dat de rekening maar 150 dollar was. Uit het onderzoek van Zhao kwam naar voren dat personen met geldzorgen goed over hun financiële problemen kunnen nadenken, het is alleen wanneer zij tegelijktijdig over andere zaken moeten nadenken dat het helemaal fout gaat. Hierdoor is de kans groter dat er voor belangrijke beslissingen de verkeerde keuze wordt gemaakt waardoor men in een vicieuze cirkel blijft.

Heeft u momenteel zelf problemen met het debiteurenbeheer van uw bedrijf? Naast dat debiteurenbeheer u veel tijd kan kosten van de dagelijkse bedrijfsvoering kan het ook onnodig geld gaan kosten wanneer u een incassobureau inschakelt. Debiteuren365 kan u hierbij helpen, een geautomatiseerd online debiteuren management systeem voor een vereenvoudigd en zorgeloos debiteurenbeheer. Voor meer informatie klik hier.


Meer nieuws

Last minute man Undercover Geldproblemen tasten het IQ aan Vervagende grenzen Identiteitsfraude moet strafbaar worden Ondernemer kan individueel beroep doen op Wet Oneerlijke Handelspraktijken Betalingstermijnen wettelijk vastgelegd Consument kan rekeningen niet meer betalen Zakelijke dienstverlening snelste betalers Onbetaalde rekeningen schelen miljarden Faillissementen horecabedrijven nemen sneller toe Nederlandse wanbetalers maken steeds hogere schulden Aflossing duurt 18 eeuwen In en uit de schulden Ouder ontpopt zich als wanbetaler Uw incassobureau is nu ook uw advocaat Aantal wanbetalers stijgt snel Meldpunt internetoplichting loopt storm Let op: wederom spookfakturen in omloop Ouders te beperkt in financiële opvoeding Een op vijf kan rekening niet tijdig betalen Valse facturen KvK in omloop Grote bedrijven rekken betalingstermijn op Pak aan, die debiteuren! Meer mensen melden zich bij schuldhulpverlening Consument betaalt sneller dan bedrijfsleven