Nieuws

Identiteitsfraude moet strafbaar worden

Wie zich op internet voor een ander uitgeeft, moet maximaal vijf jaar cel kunnen krijgen. Dat wil een meerderheid van de Tweede Kamer.

Nu kunnen daders alleen worden veroordeeld voor oplichting, zoals onder een valse naam een creditcard aanvragen of spullen op internet bestellen. Het gebruik van alleen een valse naam is nog niet strafbaar. Maar dat moet veranderen, vinden de VVD en de PvdA.

De partijen willen dat het strafbaar wordt om bijvoorbeeld een valse naam, een vals adres of een vals telefoonnummer te gebruiken. Ook misbruik van een ‘nickname’ is niet meer toegestaan. Wie zich schuldig maakt aan de identiteitsfraude, kan straks in het ergste geval vijf jaar de cel in gaan of een boete krijgen van tienduizenden euro’s. 

Wie voor de grap een andere identiteit aanneemt, bijvoorbeeld bij een parodie-account op Twitter, is niet strafbaar. Satire mag, mits anderen daar maar geen schade van ondervinden.

Bron: RTL Nieuws


Meer nieuws

Last minute man Undercover Geldproblemen tasten het IQ aan Vervagende grenzen Identiteitsfraude moet strafbaar worden Ondernemer kan individueel beroep doen op Wet Oneerlijke Handelspraktijken Betalingstermijnen wettelijk vastgelegd Consument kan rekeningen niet meer betalen Zakelijke dienstverlening snelste betalers Onbetaalde rekeningen schelen miljarden Faillissementen horecabedrijven nemen sneller toe Nederlandse wanbetalers maken steeds hogere schulden Aflossing duurt 18 eeuwen In en uit de schulden Ouder ontpopt zich als wanbetaler Uw incassobureau is nu ook uw advocaat Aantal wanbetalers stijgt snel Meldpunt internetoplichting loopt storm Let op: wederom spookfakturen in omloop Ouders te beperkt in financiële opvoeding Een op vijf kan rekening niet tijdig betalen Valse facturen KvK in omloop Grote bedrijven rekken betalingstermijn op Pak aan, die debiteuren! Meer mensen melden zich bij schuldhulpverlening Consument betaalt sneller dan bedrijfsleven